Brugerlogin

Indtast dit brugernavn og kodeord her for at logge ind på websitet:
Log ind

Har du glemt dit kodeord?

Du er her: 

Hvem bestemmer? Debataftner i det gamle Sct. Maria om kirkeliv og gudstjeneste.

Af: Sognepræst Maibrit Pedersen, Sct. Nicolai, Vejle
Søndag efter søndag ringer kirkeklokkerne, og der kaldes til gudstjeneste landet og verden over. Folk bænker sig skulder ved skulder i kirkerne for at døbe de små, bede, synge, sammen lytte til storslået musik og meget mere. Sådan har generationer efter generationer oplevet det.

I de her år ringer kirkeklokkerne hyppigere og hyppigere i løbet af ugen, for gudstjenestelivet i vores folkekirke er under forandring. Nye gudstjenestetyper kommer til. Man kan gå til spaghettigudstjeneste, meditationsgudstjeneste, rockgudstjeneste, til gudstjenester for mennesker ramt af katastrofer og nød, til fejring af en betydningsfuld national- eller mærkedag, til filosofiske saloner, babysalmesang og koncerter. Der skrives smukke moderne salmer, sange, melodier, og poetiske bønnebøger finder vej ind i kirkens inderste. Faktum er, at når verden forandrer sig, og det gør den altid, ja med lynets hast i de her år, så må kirken også ændre på noget. Ellers vil den, før eller senere, miste enhver kontakt med sin omverden og ikke længere kunne overleve.

Mon du er enig i det eller slet ikke? Mon du har lyst til en samtale om emnet? Hvem bestemmer dog alt dette, om hvor meget eller hvad der skal fornys? Hvad har vi i vores rige tradition, som vi ikke vil give køb på? Der er visse regler for, hvordan en søndagsgudstjeneste er opbygget. Hvilken relevans har de regler? Holder de regler og den ensartethed den store Folkekirke sammen? Var der mon andet, som kunne holde Folkekirken sammen? Hvad er egentlig kernen i gudstjenesten og i et kirkeliv?

Det vil vi bruge tre aftner på at debattere i Nicolai Sogn i Vejle. Det foregår i Sct. Maria, Sct. Nicolai Kirkes midlertidige lokaler (den ombygges og er lukket indtil december i år). Første aften er tirsdag den 15. januar kl. 19.30, anden aften den 5. februar og den tredje og sidste aften den 19. februar.

Alle er meget velkomne til at deltage. Ønsker man at vide mere og eventuelt på forhånd dykke ned i et materiale om emnet, lavet af en arbejdsgruppe på landsplan, så kan man kontakte sognepræst Maibrit Pedersen, mped@km.dk, tlf. 24974540. Det er ikke nødvendigt at ha’ læst noget på forhånd. Hvordan vi holder gudstjeneste, og hvilket kirkeliv vi drømmer om, det taler vi om i Sct. Nicolai Sogn – disse tre aftner i det gamle Maria, Blegbanken 3a.

Del dette: