Brugerlogin

Indtast dit brugernavn og kodeord her for at logge ind på websitet:
Log ind

Har du glemt dit kodeord?

Du er her: 

Frit gravsted fra 1. januar 2020

Medlemmer af Folkekirken i Vejle Provsti skal fra 2020 ikke længere betale for et gravsted og heller ikke for at få klargjort gravstedet

Kirkefolk har i en længere periode arbejdet på projektet "Frit Gravsted" i Vejle Provsti.

3. september 2019 blev projektet endelig godkendt, og det betyder, at medlemmer af folkekirken fra 1. januar 2020 frit vil kunne vælge mellem de forskellige gravstedstyper på provstiets kirkegårde.

- Man har hele tiden fået begravelses- eller bisættelsesceremonien i kirken med præst, organist og betjening omkostningsfrit via sit medlemskab. Men nu skal man heller ikke betale for at vælge sig et gravsted, få gravkastet eller betale for den første fredningsperiode, uddyber arbejdsgruppen i provstiet, som har arbejdet med projektet.

Hvis de pårørende vælger at passe gravstedet selv, vil der altså ikke være nogle omkostninger til folkekirken forbundet med et dødsfald.

Arbejdsgruppen påpeger dog, at provstiets beslutning ikke ændrer ved bedemændenes priser og krematoriernes priser, eller hvis man på kirkegårdene køber sig til pasning af gravstedet.

Projektet betyder, at Vejle Provsti årligt kommer til at gå glip af en indtægt på cirka 1,5 million kroner. De enkelte kirkegårde kompenseres dog med midler fra en fælles pulje i provstiet.

Beslutningen om "Frit Gravsted" betegnes af arbejdsgruppen, der har provst Dorte Volck Paulsen i spidsen, som folkekirkelig medlemspleje.

Samtidig er initiativet også et forsøg på at værne om kirkegårdene, som i de seneste år har fået større konkurrence fra andre begravelsesformer, ligesom flere og flere vælger kistebegravelse fra, blandt andet fordi det har betydet ekstra omkostninger.

- Vi vil gerne værne om vor danske kirkegårdskultur og sikre, at mange har glæde af disse smukke, grønne åndehuller, hvor man kan mindes dem, der har levet, lyder det fra arbejdsgruppen, der påpeger, at Vejle Provsti byder på mange kirkegårde og gravstedstyper, der giver mulighed for at sætte sit personlige udtryk på et gravsted.

Så meget sparer man som folkekirkemedlem

  • Ved en kistebegravelse betaler man i dag 3.147 kroner for gravkastning samt 669 kroner for erhvervelse af en kisteplads i 25 år. Dermed bliver besparelsen pr. 1. januar 2010 3.816 kroner.
  • Ved en urnebegravelse koster urnenedsættelsen i dag 535 kroner, mens en urnepladserhvervelse i 10 år koster 268 kroner. Den samlede besparelse pr. 1. januar 2010 er derfor 803 kroner.
Del dette: